Drága öntözőrendszer/olcsó öntözőrendszer

Tapasztalatunk szerint az első kérdés, és főleg a mostani gazdasági helyzetben érthető kérdése a kedves érdeklődőnek, hogy mi a különbség a drága és az olcsó öntözőrendszer között, hogyan lehet megítélni, hogy az ajánlatban látott öntözőrendszer akkor most melyik. Ez kissé csalóka lehet néha. Arról beszélek, hogy az olcsó, nem mindig az olcsó megoldás. Lehet, hogy mostanában kicsit népszerűtlenek leszünk, ha kijelentjük, de akkor is így van: az olcsó ár miatt érzett öröm hamar alábbhagy, amikor kiderül, hogy a dolog még annyit sem ér, mint amennyit kifizettünk érte, bár „olcsó volt”. Ez nem jelenti azt, hogy rögtön a legdrágább öntözőrendszer ajánlatot kell elfogadni, mert indokolatlanul sokat fizetni valamiért sem éppen bölcs megoldás, és attól, hogy valami drága, még nem biztos, hogy jó is lesz. Ezért nemsokára kitérünk rá, hogy mit érdemes megvizsgálni.
Az öntözőrendszer esetében ez különösen is igaz, mert egy öntözőrendszer, amikor már le van fektetve, legtöbbször nem javítható csak annak árán, hogy fel kell szedni az egészet és újra kell telepíteni, hiszen alul lett kalkulálva, és nem elegendő a beépített anyag. Az pedig legalább másfélszer annyiba fog kerülni, mint ha már elsőre jól meg lett volna csinálva, mert kétszer kell felásni a kertet, gyakorlatilag kétszer kell elvégezni ugyanazt a munkát, arról nem is beszélve, hogy egyik öntözőrendszer telepítő sem szeret a másik után dolgozni, főleg nem egy kókler öntözőrendszer telepítő után, mert számíthat rá, hogy sok többletmunkája lesz még azon felül is, amit már az elején lát.
Szóval érdemes elsőre jól választani, és ezt leginkább az ár/érték alapján állapíthatjuk meg. Meg kell nézni az öntözőrendszer ajánlat műszaki tartalmát és összehasonlítani azt más tartalmakkal. Nyugodtan rá lehet kérdezni az ajánlatot adó öntözőrendszer kivitelezőtől a részletekre, ismertessen néhányat közülük. Ha szakmailag korrekt, rögtön fog tudni válaszolni. Tudjuk, laikusként nem könnyű összehasonlítani a műszaki tartalmat, hiszen nem tudni, mi mit jelent, ezért érdemes megfigyelni magát az ajánlatot adó személyt is. Ez egyébként is többnyire bizalmi alapon dől el.
Összefoglalva többet fizetni egy öntözőrendszerért, mint a piaci ár, nem túl okos dolog – hacsak nem vagyunk milliomosak és extra igényeink vannak – de aki csak és kizárólag az árat nézi, és megpróbálja azt jóval a piaci ár alá lealkudni, és ez már nem korrekt a kivitelezővel szemben, az csapdába fog esni. És még ha az el is vállalja azon a nagyon alacsony áron, az öntözőrendszer kivitelezője is megpróbál majd pénzénél maradni, és több, mint valószínű, hogy becsületes léte ellenére megpróbál majd ott spórolni ahol tud, nem lesz olyan készséges és a helyzet hajlamos lesz elmérgesedni. Ezért célszerű ésszerű keretek között megállapodni, elvárni a jó minőséget, ragaszkodni hozzá, és nem utolsósorban megbízható forrásból választani szakembert.