Albérletek: az ár a lényeg, nem a méret

A kiadó ingatlanok piacán hagyományosan nagy a nyüzsgés augusztus-szeptember környékén, ilyenkor jelentősen megugrik az albérlet után kutatók száma. Köszönhető ez elsősorban az egyetemisták ilyenkor aktuális rohamának, akik igyekeznek a számukra releváns tanszékek minél közvetlenebb környezetében szállást találni.

A legfontosabb szempontnak az elmúlt években stabilan az ár, illetve az átlagos rezsiköltség bizonyult. A hallgatók általában többen összefogva keresnek albérletet, hogy a költségek a lehető legalacsonyabban maradjanak. A következő fontos szempont az elhelyezkedés, vagyis hogy a kiszemelt lakóingatlan megfelelő környéken legyen, elérhető távolságra az egyetemi tanszékektől, üzletektől, tömegközlekedéstől, stb.

Az építési típus kérdése már jóval kisebb prioritást élvez, nem igazán fontos szempont, hogy téglaépítésű vagy panellakásról van-e szó. A berendezettség viszont a legnagyobb előny: hagyományosan azok az albérletek találnak gazdára először, amelyek jól felszereltek, berendezettek, így a hallgatókra kisebb terhet ró a költözés. Ezt felismerve a nagyobb egyetemek környékén eleve bebútorozott a kiadásra kínált kiadó lakások döntő többsége.