Zsaroló vírusok korábbi típusai

A Cryzip önálló jeszóva ellátott archiv fájlokba másolta és letörölte az eredetit. Azonban a jelszó bene volt magában a Trojan kódjában, ami egyszerűvé tette a jelszó megtalálását.
A Trojan.Archiveus is megjelent 2006-ban. Mint a Cryzip az Archiveus is jelszóval ellátott archiv fájlokat használt, de furcsa módon a rosszindulatú szoftver nem kérte a fizetést. Helyette arra kérte az áldozatokat, hogy vegyenek gyógyszert azt interneten keresztül, egy bizonyos online gyógyszertár oldalán. Az áldozatnak submit kellett a rendelését, hogy megkapja a jelszót amivel semmisítheti a titkosítást. Ezen a módon az Archiveus készítői úgy gondolták, hogy ez nem minősül váltságdíjnak.
Ezt követően megjelentek a hamis AV-k: 2008 és 2009 között amikor a kiberbűnözők áttértek hamis vírusírtók használatára, egy aggresszívabb kategóriájára a félrevezető applikációknak. Hamis problémákat csináltak és megkérték a felhasználót, hogy fizessen egy negyven és száz dollár közötti összeget a hamis probléma megoldásáért, amit a zsaroló vírus okozott.