Láncügyletek általános forgalmi adó szerinti kezelése

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a láncügyletek adóvonatkozásában, adótanácsadás, adószakértés kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A láncügyletek megértése, áfaügyi kezelése nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. Láncügyletek általános forgalmi adó szerinti kezelése című cikkéből szemezgettünk.

Nemzetközi viszonylatban a Társaságok többsége végez olyan típusú ügyleteket, ahol a vásárolt áru fizikailag nem is kerül a birtokukba, mivel közvetlenül attól a Társaságtól, akitől vásárolták, ahhoz a Társasághoz kerül, aki megvette tőlük.

Az általános forgalmi adó rendszerében akkor beszélünk láncértékesítésről, amikor a terméket többször értékesítik oly módon, hogy azt közvetlenül a sorban első értékesítőtől a sorban utolsó beszerző nevére szóló rendeltetéssel adják fel küldeményként, vagy fuvarozzák el. A láncértékesítésben legalább három szereplő van, azonban árumozgás csak egyszer történik. Legegyszerűbb relációban „A” tagországból közvetlenül „C” tagországba szállítják a tereméket, de az értékesítési láncban van egy köztes „B” szereplő is.

A 2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról (továbbiakban: Áfa törvény) egyértelműen kimondja, hogy mi a teljesítés helye termék fuvarozással történő értékesítése esetén.

„26. § Abban az esetben, ha a küldeménykénti feladást vagy a fuvarozást akár az értékesítő, akár a beszerző vagy – bármelyikük javára – más végzi, a termék értékesítésének teljesítési helye az a hely, ahol a termék – a beszerző nevére szóló rendeltetéssel – a küldeménykénti feladásakor vagy a fuvarozás megkezdésekor van.”

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu
áfa adótanácsadás