Kerékpároznak eleget a magyarok?

Igen. Oké, ez a tömör válasz, de nézzük meg miért is kerékpározunk és melyek szokásaink. A nagykorú magyarok 69%-a rendelkezik kerékpárral, 65%-uk alkalmanként használja is, ez derül ki a Cofidis Hitel Monitor legújabb felméréséből, és elcsíptük egy kerékpárbolt vezetőjét is ezügyben.

A válaszadók közül minden ötödik gyakran naponta kerékpárra pattan, olcsógépet hajt, és ami ennél érdekesebb, hogy még többet tekerne, de ehhez néhány dolognak változnia kellene.

Mire vágynak a magyar bringások?

Legutóbb a veszprémi BikeLand kerékpárbolt tulajdonosával konzultáltam, ő is megjegyezte: az emberek nagy része legfeljebb 10 ezer forintot szán a kerékpár karbantartására és a felszereléseire, évente, raáadásul maximum 60 ezer forintért vennének új bicót. Éppen ezért igyekszenek ők az árakat alul tartani és a használt termékek is népszerűek náluk.

Az is egyértelműen kiderül a válaszokból, hogy a válaszadók kétharmada napi közelekedésre is szívesen használja a kerékpárját, és ugyanennyien gondolják azt, hogy nincs elég kerékpárút az országban, így ők nem tekernek munkába vagy iskolába.

Budapesten és számos nagyobb magyar városban az emberek 38%-a kerékpározik rendszeresen, ezzel szemben vidéken ez az arány 41%. Kiderül az is, hogy a 18-29 és a 40-49 éves korosztályon belüli férfiak kerékpároznak a legtöbbet. A kétmarmaduk munkába, a többiek kikapcsolódásra használják a biciklijüket.