Háromszögügyletek adózása

A Focus Audit Kft. blogbejegyzésben a háromszögügyletek adóvonatkozásában, adótanácsadás, adószakértés kapcsán nyújt segítséget az érintetteknek. A láncügyletek megértése, áfaügyi kezelése nehéz feladat, a sikeres döntéshez a Focus Audit Kft. „Háromszögügyletek adózása” című cikkéből szemezgettünk.

„Előző cikkünkben kifejtettük a láncügyletek áfa rendszerbeli kezelését. Most a háromszögügyletet, mint a láncügyletek olyan speciális formáját vesszük át, amikor csak három szereplő vesz részt a láncban. Bizonyos feltételek teljesülése esetén a háromszögügyletek tekintetében a jogalkotó egyszerűsítést tesz lehetővé általános forgalmi adón belüli kezelésük kapcsán.

A láncügyletek általános szabályai szerint a láncolaton belül egy értékesítés lehet csak adómentes. Az azt megelőző értékesítések az induló országában, míg az azt követő értékesítések az érkezés országában lesznek adókötelesek. Ez azt is jelenti, hogy ha több különböző tagállamban bejegyzett vállalat vesz részt az ügyletben, akkor:

az egyes szereplőknek áfa bejelentkezési,
valamint áfa bevallási és fizetési kötelezettsége keletkezik,
vagy az indulás helye szerinti tagállamban, vagy az érkezés helye szerinti tagállamban.
Az egyszerűsítés esetei
Azonban a háromszögügyletek esetében a törvény egyszerűsítést enged. Ennek következtében a láncban résztvevő középső szereplőnek nem kell sem az induló országban, sem a célországban bejelentkezni adóalanyként. Ahhoz, hogy ezt az egyszerűsítést alkalmazhassuk, több feltételnek is teljesülnie kell…”

A teljes blogbejegyzés elolvasható a Focus Audit Kft. weboldalán. Könyvvizsgálat, audit, adótanácsadás, IFRS tanácsadás – www.focusaudit.hu