Az automata öntözőrendszer alapjai

Biztosan tudom, hogy senki nem szeretne rossz minőségű, állandóan javításra szoruló automata öntözőrendszert, csak olyan van, aki mindezt a lehető legkevesebbért szeretné. Általában azt találom, hogy ezeknek az embereknek az öntözőrendszerrel nem a szép és könnyen fenntartható kert a célja, hanem az, hogy minél olcsóbban jusson hozzá. Sajnos velük gyakran előfordul majd, hogy ráfizetnek az „olcsó” portékára, amiből a későbbiekben derül ki, hogy mi nincs benne, vagy, hogy miért romlott el néhány hónap használat után.

A professzionális automata öntözőrendszerek hazája az USA. Itt fejlesztik már közel 100 éve ezeket az öntözőberendezéseket és itt van a legnagyobb felhasználása is. Célszerű a négy legismertebb öntöző márkát gyártó cég termékei közül választani. Természetesen lehet ezeknek az öntöző márkáknak csak az egyikével, de lehet a mindegyikével is építeni hibrid öntözőrendszereket. Csak a jó anyagminőségű és jól megtervezett rendszerek lesznek hosszú életűek és működésükben hibátlanok hosszú ideig. Csak ezek a rendszerek működése mellett lehet nyugodtan nyaralni és létrehozni olyan minőségű gyepet, amit még a távolabbi környékről is megcsodálnak az emberek.

Nagyon fontos a témában megemlíteni, hogy bár fontos a jó minőség kiválasztása, de a jól működő automata öntözőrendszer működésének megőrzése is állandó feladatokat fog adni. A karbantartások ugyanis elengedhetetlenek mindehhez. A legfontosabb karbantartása a téli kompresszoros kifúvatás, mivel ennek az elhanyagolása és szakszerűtlen kivitelezése okozza a legtöbb problémát az öntözőrendszerekben.
Ha jó minőségű, professzionális rendszert építet be a kertjébe és nem hanyagolja el az idényjellegű karbantartásokat, akkor biztos lehet abban, hogy hosszantartó működés lesz érte a hála. A kertje, növényei pedig gyönyörűek lesznek.