A fogínygyulladás kezelése házilag

A fogínygyulladás kezelése házilag

Amikor valaki azt tapasztalja, hogy a fogínye vérbő lesz, megduzzad, netán még vérzik is, és időnként fájdalmat okoz, akkor felmerülhet benne a kérdés, hogy nem lehet-e valamilyen házilag alkalmazott módszert bevetni a gyógyulás érdekében? Ezen általában azok szoktak elgondolkodni, akik rettegnek attól, hogy elmenjenek a fogorvoshoz, és ott fogászati kezelés alá vessék magukat. Helyette inkább saját maguk szeretnének megoldást találni a problémájukra.

Egy nagyon fontos dolog: Ha a gyulladás egyre nagyobb területet érint a szájüregben, és a fogíny elkezd visszahúzódni a fogakról, akkor a fogíny sorvadásáról, elhalásáról beszélünk. A fogínysorvadás kezelése csak szakember által lehetséges.

Ezeket a módszereket érdemes kipróbálni otthon

A kezdeti stádiumban nem minden esetben kell fogorvoshoz fordulni, előfordulhat ugyanis, hogy az ínygyulladás csak átmeneti elváltozásokat okoz. Ilyenkor érdemes kipróbálni azokat a természetes módszereket, amiket otthon mindenki önállóan meg tud csinálni.

Olajos szájöblögetés

Köztudott, hogy az olívaolaj, a kókuszolaj és a neem-fa olaj is gyulladáscsökkentő hatással bír. A tapasztalatok szerint a napi rendszerességgel végzett olajos szájöblögetés hatékony eredményre vezethet.

Aloe vera kezelés

Az aloe vera szintén ismert az antibakteriális hatásairól, hiszen sok olyan hatóanyagot tartalmaz, melyek segítenek a kórokozók elleni küzdelemben. Az ínyre kenve hatásos lehet a gyulladás csökkentését illetően.

Amikor mindenképp el kell menni a fogászatra

Amennyiben a házilag alkalmazott módszerek nem válnak be, és a fogíny gyulladása egyre erőteljesebb, fájdalmasabb lesz, akkor nagyon fontos, hogy az érintett még időben elmenjen a fogászatra. Mivel a fogínysorvadás kezelése utólag nem minden esetben lehetséges, ezért érdemes inkább a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.