Archive for december, 2012

Versenyzők

szombat, december 15th, 2012

Az elmúlt néhány évben a kerékpárversenyzők egyre kevesebben vannak. Mivel egy elég drága sportról beszélünk, kevés sportoló engedheti meg magának, hogy az egész életét a versenyzésnek szánja. Mivel nem tudnak ebből a sportból támogatók nélkül megélni, ezért nem sok olyan sportolóról számolhatunk be, aki nívós eredménnyel zárt egy-egy versenyt. Rengeteg távversenyzőről számolhatunk be több országból is. Ilyen például a bajorországi Robl, a franciaországi Guignard, a hollandiából származó Dicketmann vagy a németországi Demke. Sajnos az ő nevük is szépen lassan feledésbe merül, vagy éppen el-el tűnik, majd újra előjön. Általában ők is klasszisokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint versenyzőtársaik, ezért is tűnnek elő egy-egy verseny alkalmával. Nagy versenyzőmúltra tekint vissza egy amerikai versenyző is, Mayor Taylor is, aki nem csak országában volt bajnok, de egyszer egy világbajnoki címet is sikerült begyűjtenie. Ennek köszönhető talán, hogy bizonyos körökben neve a mai napig ismert maradt. A másik híres, de inkább hírhedt versenyző Kramer, aki egy-két jobb eredménnyel számolhatott be. De a verseny után némi csaláson kapták, ezért diszkvalifikálták. Ezért rövidebb időre visszavonult. Majd újabb versenyeken vett részt, de igazából egy fontosabb eredményt sem ért el, így neve a botrányok után szépen lassan feledésbe merült. Egy másik híres versenyző, akinek a nevére sokan felkapják a fejüket, a Dániából származó Ellegard. Eredményei kimagaslóak, már négyszer nyert világbajnokságot. Titka talán a folyamatos edzés. Évszaktól függetlenül, folyamatosan edzi magát, egyre nehezebb terepeket szemel ki magának, így biztosítva folyamatos fejlődését. Hozzáállása miatt mint a versenypályán, mint pedig a nézőtéren sokan kedvelik, hiszen nagyon korrekten áll a versenyzőtársaihoz. Ezzel szemben edzőtársa Poulatin eléggé agresszívnek mondható, elég ideges és meggondolatlan. Bár pár évvel ezelőtt ő is bezsebelt egy világbajnoki címet, hazájában mégsem tudott soha a nyertesek kupájával hazatekerni.

Versenyek

szombat, december 15th, 2012

A kerékpárversenyek napjainkban igen közkedvelt sportrendezvények mint a versenyzők, mint pedig a nézők oldaláról. Évről-évre rendeznek különféle nehézségű és komolyságú versenyeket, melyeknek a versenyzők nagyon örülnek. Igaz, elég drága sportnak számít, hiszen első sorban szükség van egy nagyon jó minőségű biciklire. Ezek után természetesen nagyon fontos a megfelelő ruházat. Egy kerékpárversenyzőnek nagyon jó kondiban kell lennie, ezért folyamatos tréningezésre van szükségük. Szerencsére hazánkban igen sok lehetőség van erre, hiszen csodaszép dimbes-dombos tájakat találhatunk. Nagyon fontos, hogy a versenyzők minél jobb részidőket fussanak, hiszen ez az alapja az egésznek. Egy verseny általában a távról szól, iszonyat nagy távokat kell megtenniük. Egy-egy verseny több napig, vagy hétig is eltarthat, különféle ellenőrzőpontokon keresztül kell a versenyzőknek teljesíteniük. Egy versenyre elég nagy a nevezési díj, ennek fejében viszont hatalmas nyereményekre lehet számítani. Ezért a versenyzőknek szükségük van elég komoly szponzorokra, hiszen a rengeteg edzés mellett szükségük van a megélhetésük miatt bevételekre. Ezek a versenyek egyre nagyobb felhajtással zajlanak, van már világbajnokság, de még olimpiai sportágnak is tökéletessé vált. Tehát aki komoly versenyzésbe adja a fejét, kellő kitartással akár még a világbajnoki címet is megnyerheti. Neve ismert lesz a különböző körökben, és hatalmas elismerésre is szert tehet. A versenyekre jellemzőek a különféle hegyi utak is, melyek eléggé megnehezítik a versenyzők dolgát, hatalmas ellenállásra és tűrőképességre van szükségük. A szervezőknek is bele kell adniuk apait-anyait, hiszen nagyon jól ki kell dolgozniuk az útvonalakat, és a bíráknak is megbízhatóan kell az eredményeket felvezetniük a részvételi lapokra, hiszen a versenyek tisztaságát minden esetben meg kell őrizniük.

Kölcsönzés

szombat, december 15th, 2012

A kerékpározás egy igen közkedvelt sport hazánkban. Mivel egységesen rendelkezünk lankás és sík területekkel, így az országon belül mindenki megtalálhatja a legmegfelelőbb helyet a tréningezésre. Sokan már a nyaralásukat is úgy alakítják, hogy viszik magukkal saját kerékpárjukat, és kifejezetten olyan helyet választanak, ahol minden megvan egy jó kerékpártúrához. ezen kívül persze vannak olyan kerékpározók is, akik nagyon szívesen utazgatnak, mégsem áll módjukban, hogy mindenhová magukkal vigyék imádott sportszerüket. Ezért és persze némi profit reményében is, jöttek létre a kerékpárkölcsönzők. Már mindenhol találkozhatunk ilyen üzlettel az egész országban, és kifejezetten jó minőségű kerékpárokat bérelhetünk. Ez igen előnyös lehet számunkra, ha nem tudjuk magunkkal hozni biciklinket. Manapság egyre nagyobb divatja van a wellness hétvégéknek is, napról napra nőnek ki a földből az egyre nagyobb és impozánsabb hotelek. Így ha egy kis kikapcsolódásra vágyunk, érdemes elutazni egy ilyen hotelbe, és aktív pihenésként igénybe venni a kerékpárkölcsönzés lehetőségét. A hotelek általában térítésmentesen bocsájtsák használatba kerékpárjaikat, úgymond kölcsönzik vendégeik számára. Ez egy nagy pozitívum, hiszen nem csak kedvenc szenvedélyünknek hódolhatunk, de még a környéket is bejárhatjuk egy délután alatt.

Akárhogy is döntünk, mindig érdemes előre tervezni, hiszen kerékpárkölcsönzésre mindenhol van lehetőség. Ha pedig úgy döntünk, hogy inkább saját biciklinket visszük magunkkal, akkor is érdemes egy kölcsönzőt keresni, hiszen remek tartókat bérelhetünk, melyek könnyedén felszerelhetőek az autónkra. Ezeknek a hasznos berendezéseknek köszönhetően nem csak autónkat, de kétkerekűinket is nagyobb biztonságban tudhatjuk.

Gyártók

szombat, december 15th, 2012

Minthogy az autógyártás, a bicikligyártás is igen nagy múltra tekint vissza. Gondoljunk csak bele, milyen hosszú ideje használnak az emberek kerékpárokat. Az első darabok merőben mások voltak, mint mostani utódjaik. Jellemző volt rájuk, hogy az első kerekük sokkal nagyobb volt, mint a hátsó, így az utas igazából az első kereken ült. Mai szemmel elég viccesnek tűnhet egy ilyen kétkerekű. Ahogy a technika fejlődött, és az igények is egyre csak nagyobbak lettek, a kerékpárok is hatalmas változáson mentek keresztül. A gyártók felmérték az igényeket, és mivel látták, hogy ezen egyszerű szerkezetekre igen nagy a kereslet, hatalmas gyárakat építettek, hogy ki tudják szolgálni a magasabb igényeket is. A kerékpárok szépen lassan kezdték elnyerni mai formáikat, kialakultak a különféle használati körre gyártott biciklik. Vannak a teljesen normál, utcai használtara készített biciklik, melyek az átlagember igényeit szolgálja ki. Ezen felül vannak a sokkal komolyabb, versenybiciklik is, melyek ára lassan egy autó árával vetekszenek. De a versenyzőknek nincs mit tenni, muszáj beruházniuk, ha lépést akarnak tartani a versenytársakkal. Ezek a versenybiciklik teljesen különböznek hétköznapi táraiktól, teljesen más kialakítással és alapanyagokkal rendelkeznek. A gyártók számára nagyon fontos a jó minőség megtartása, hiszen így tudják tehetős ügyfeleiket is megtartani. Évről évre új modelleket dobnak a piacra, bízva a profitban. Sajnos hazánkban eléggé visszaesett a vásárló erő az elmúlt pár évben, a gyártók mégis bizakodnak, és évről évre egyre jobb modellekkel rukkolnak elő, hogy lenyűgözzék a vásárlóközönséget. Rengeteg vásárló márka hű, így igen nehéz dolguk van a tervezőmérnököknek, ha folyamatosan szeretnék újítani az előző modelleket.

Futárok

szombat, december 15th, 2012

A gyorsaság a mai világban nagyon fontos. És ha ehhez még olcsóság is társul, akkor azt hiszem, elmondhatjuk, hogy megtaláltuk a tökéletes eszközt a szállításhoz és a közlekedéshez. Ez az eszköz a bicikli. Valóban iszonyatosan költséghatékony, és a mai, zsúfolt városokban akármennyire is hihetetlen, gyorsabb az autónál, hiszen nem kell órákat állni a dugóban. Ezért és persze még jó pár döntő dologért rengeteg cég alkalmaz manapság biciklis futárokat. Azok a vállalatok és szolgáltató cégek, akiknek valóban fontosnak tartják a gyorsaságot, a legjobb úton haladnak, ha biciklis munkaerővel dolgoztatnak. Általában a különféle éttermek és gyorsétkezdék alkalmaznak kétkerekű munkaerőt, ami a házhozszállítás gyorsaságában meg is látszik. Nem csoda tehát, hogy rengeteg gyorsétkezde és pizzéria reklámozza úgy magát, hogy ígér egy bizonyos időt, amelyen belül házhoz szállítanak. Az, hogy ezt betartják, általában a kétkerekű futárok gyorsaságának köszönhető.

Ezek mellett a dolgok mellett természetesen veszélyei is vannak a biciklis futároknak, hiszen gyakran kihasználják a dugókban azt az előnyüket, hogy simán elférnek két autó között. Ezért nagyon oda kell ilyenkor rájuk figyelni, hiszen sokszor meggondolatlanok.

Ez a munka úgynevezett idénymunkának számít, hiszen késő tavasztól kora őszig űzhető. A téli hidegben sajnos nincs rá lehetőség, hiszen az útviszonyok sem teszik lehetővé, valamint a gyorsaság sem garantált. És persze ha nem gyors a házhozszállítás, akkor az étel frissessége és melegsége sem garantált.